Zsemle Halloween alkalmából recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 ek burgonyapehely (vagy 1 nagyobb burgonya)
Tetejére:
- 4 szál ropi
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet (vagy a megfőtt és megtört burgonyát), a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos zsemléket formázunk. Tenyerünkkel kicsit ellapítjuk. Egy tiszta, hosszabb élű ollóval 7 bevágást ejtünk a zsemléken úgy, hogy a közepükön hagyunk kb 1,5 cm átvágatlan részt. Egy szál ropit eltörünk és a zsemle közepébe szúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük. A sütőt előmelegítjük.
A zsemléket 20 percet hagyjuk kelni. Lespricceljük vízzel.
20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Lassan itt a halloween, bár töklámpást nem szoktunk készíteni, de egy zsemle formában mégis beköszönt hozzánk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »