Zsemle Halloween alkalmából recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 ek burgonyapehely (vagy 1 nagyobb burgonya)
Tetejére:
- 4 szál ropi
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet (vagy a megfőtt és megtört burgonyát), a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos zsemléket formázunk. Tenyerünkkel kicsit ellapítjuk. Egy tiszta, hosszabb élű ollóval 7 bevágást ejtünk a zsemléken úgy, hogy a közepükön hagyunk kb 1,5 cm átvágatlan részt. Egy szál ropit eltörünk és a zsemle közepébe szúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük. A sütőt előmelegítjük.
A zsemléket 20 percet hagyjuk kelni. Lespricceljük vízzel.
20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Lassan itt a halloween, bár töklámpást nem szoktunk készíteni, de egy zsemle formában mégis beköszönt hozzánk.