Vasi meggyes rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához (4 rúdhoz):
- 3 db 175 grammos kefir
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60 dkg finomliszt (kb)
- pici só
A töltelékhez:
- 1 kg magozott meggy
- cukor ízlés szerint
A tészta lekenéséhez:
- 2,5 dl étolaj
- 25 dkg finomliszt
A tészta lapok kenéséhez:
- 4 ek étolaj
A rudak lekenéséhez:
- 4 ek étolaj
Elkészítése:
A tésztához a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk kevés sóval és annyi liszttel, hogy rétestészta állagú legyen.
Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk.
Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat), majd kihűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk). Felcsavarjuk, mint a bejglit és 4 részre osztjuk.
A meggyet cukorral megszórjuk. Kicsi fahéjat vagy szegfűszeget is tehetünk rá, majd lecsepegtetjük.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk, étolajjal lekenjük és meggyel megszórjuk. Feltekerjük, tepsibe helyezzük és mindegyik rudat étolajjal lekenjük és 200 fokon megsütjük. Amikor szép piros, akkor kész.
Kivesszük a sütőből, megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk és kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.
Bármilyen töltelékkel nagyon finom.