Vasi meggyes rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vasi meggyes rétes

Hozzávalók:
A tésztához (4 rúdhoz):

  • 3 db 175 grammos kefir
  • 3 egész tojás
  • 60 dkg finomliszt (kb)
  • pici só

A töltelékhez:

  • 1 kg magozott meggy
  • cukor ízlés szerint

A tészta lekenéséhez:

  • 2,5 dl étolaj
  • 25 dkg finomliszt

A tészta lapok kenéséhez:

  • 4 ek étolaj

A rudak lekenéséhez:

  • 4 ek étolaj

Elkészítése:

A tésztához a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk kevés sóval és annyi liszttel, hogy rétestészta állagú legyen.

Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk.

Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat), majd kihűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk). Felcsavarjuk, mint a bejglit és 4 részre osztjuk.

A meggyet cukorral megszórjuk. Kicsi fahéjat vagy szegfűszeget is tehetünk rá, majd lecsepegtetjük.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk, étolajjal lekenjük és meggyel megszórjuk. Feltekerjük, tepsibe helyezzük és mindegyik rudat étolajjal lekenjük és 200 fokon megsütjük. Amikor szép piros, akkor kész.

Kivesszük a sütőből, megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk és kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.

Bármilyen töltelékkel nagyon finom.