Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós rózsa recept

Túrós rózsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 ek cukor az élesztő futtatásához
    • 1 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 1 csipet só
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 5 dkg margarin
    • Töltelékhez:
    • 25 dkg túró
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 2 ek cukor
    • 1 ek búzadara
    • 1 citrom reszelt héja

    Kenéshez:

    • 5 dkg margarin
    • 0,5 dl tej

    Szóráshoz:

    • 1 ek porcukor

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük, beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.

    Egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével korongokat szaggatunk. A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és baloldalon is 1-1 cm vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6 db szirmot. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.

    Minden második szirmot összecsípünk. Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Lekenjük olvasztott margarinnal. Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.

    Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

    Tipp:

    Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
    Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.
    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá