Hozzávalók:
Tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük, beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével korongokat szaggatunk. A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és baloldalon is 1-1 cm vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6 db szirmot. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.
Minden második szirmot összecsípünk. Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Lekenjük olvasztott margarinnal. Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.