Túrós béles recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 45 dkg túró
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 0,5 kezeletlen citrom héja
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Lekenni:
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
z élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy villával áttörjük, majd összedolgozzuk a cukrokkal, a tojással és a citrom reszelt héjával. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
12, közel egyforma négyzetre vágjuk. A tészták közepén elosztjuk a tölteléket. (Nekem kb. 1 nagy evőkanálnyi jutott mindegyikre.) Majd a tészták négy sarkát összefogjuk és megcsavarjuk.
A béleseket sütőpapírral bélelt egész nagy tepsibe (38*30 cm) sorakoztatjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Vasárnap délután egy kis finomságra vágytunk, volt is itthon egy csomag túró. Mivel már túrós béles régen készült, ezért nem is vártam sokat, bedagasztottam és sütöttem egy adag kalácsot.
Erről a finomságról mindig Nagymamám jut eszembe, hisz anno Ő nagyon sokat sütötte és én a deszka mellett figyeltem, hogy hogyan is csinálja. Később Anyukám keze munkáját követtem, majd én is elsajátítottam a technikát.
A kezdeti próbálkozások alkalmával eléggé szétnyíltak a bélesek, de később már rájöttem, hogy a tepsibe érdemes közelebb fektetni a kalácsokat, formázáskor nem szabad túl sok lisztet használni és jól össze kell nyomni a négy sarkot. Ha mégis önálló életre kelnek a kalácsok, az sem akadályozza meg a családot, hogy mindet elfogyassza :-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »