Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós batyu recept

Túrós batyu
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg rétesliszt
    • kb 2,5 dl langyos tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 8 dkg olvasztott margarin
    • 2 púpozott ek cukor

    Töltelék:

    • 45 dkg tehéntúró
    • 2 ek tejföl
    • 2 ek búzadara
    • kb 5 ek cukor (ízlés szerint)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 maréknyi mazsola
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    A kétféle lisztet egy mély tálba szórjuk és összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 ek tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkkal összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg felfut a kovászunk.

    Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet, vagy tejet). Letakarva kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.

    Amíg kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.

    Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.

    A tésztára 1 ek túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, de ne szorosan egymás mellé.

    A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.

    Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá