Túrós batyu Gyöngyi módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg zsír
  • 7-8 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg tehén túró
  • 10 dkg cukor
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 kanál búzadara (felesleges nedvességet felszívja)
  • mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Tészta megkenéséhez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet átszitálom egy tálba, egy másikba megmelegítem a tejet, a cukorral, beleteszem az élesztőt és felfuttatom, majd a liszthez teszem.

Hozzáadom a zsírt, a sót, és annyi tejjel összegyúrom, hogy könnyen dagasztható, lágy tésztát kapjak. Fél órát dagasztom, majd megszórom liszttel, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni.

Mikor megkelt, két cipót formálok a tésztából, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom fél kisujjnyi vastagságúra, 10×10 kockákra vágom (12 db jön ki egy cipóból).

Minden kocka közepébe egy kanál túrókrémet (a krém hozzávalóit egyszerűen csak összekeverem) teszek, majd a tészta bal, és a jobb oldalát összefogom, ezt megismétlem az alsó és a felső tészta csücskével.

Zsírozott tepsibe rakom, tojássárgájával megkenem, hagyom még egy 10-15 percet kelni, majd előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten készre sütöm.

Mikor kihűlt porcukorral megszórom. Nagyon finom, jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek :) .