Totus pite (tejmentes) recept

Hozzávalók egy kb 24-26 cm-es formához:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg eritrit
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg totu (krémesre keverve)
- 1 nagy csipet só
- fél csomag sütőpor
- + 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A töltelékhez:
- 50 dkg totu
- 10 dkg eritrit
- 2 csomag vaniliás cukor vagy ennek megfelelő vanilia kivonat
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- egy citrom leve és lereszelt héja
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A lisztet, eritritet, a sót és a sütőport összekeverjük, a hideg margarint felkocskázzuk és összekeverjük a lisztes keverékkel, a kezünkkel összemorzsoljuk. Ha van késes betétű robotgépünk, akkor több adagban nagyon egyszerűen össze tudjuk morzsolni a lisztes keveréket a margarinnal.
Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a totukrémet és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert nem lesz omlós a tészta.
Ha kész vagyunk, akkor ellapítjuk a tésztát és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit kimérjük és villával jól összedolgozzuk
Ha szeretnénk mazsolát is tehetünk bele, ekkor egy marék mazsolát forrásban lévő vízbe tegyünk bele és hagyjuk benne kihűlni, majd leszűrve tegyük a töltelékbe.
A formát béleljük ki sütőpapírral vagy olajjal kenjük ki és enyhén lisztezzük be. Osszuk két egyforma részre a tésztát és nyújtsuk ki a tepsi méretére mindkettőt, majd tegyük az egyiket a tepsibenés igazítsuk el. Öntsük rá a tölteléket és egyenletesen terítsük szét, majd tegyük a tetejére a másik kinyújtott tésztát.
Kenjük le tojással, szurkáljuk meg több helyen a tésztát, majd villával csíkozzuk meg a tészta tetejét díszítésképpen.
180 °C-os sütőben aranybarna színig süssük. Ez sütőtől függően kb 35-40 perc alatt. Kihűlve szeletelhetjük.
Tipp:
Tejmentes alternatíva a kedvelt magyar pitereceptre.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »