Totus pite (tejmentes) recept

Hozzávalók egy kb 24-26 cm-es formához:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg eritrit
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg totu (krémesre keverve)
- 1 nagy csipet só
- fél csomag sütőpor
- + 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A töltelékhez:
- 50 dkg totu
- 10 dkg eritrit
- 2 csomag vaniliás cukor vagy ennek megfelelő vanilia kivonat
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- egy citrom leve és lereszelt héja
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A lisztet, eritritet, a sót és a sütőport összekeverjük, a hideg margarint felkocskázzuk és összekeverjük a lisztes keverékkel, a kezünkkel összemorzsoljuk. Ha van késes betétű robotgépünk, akkor több adagban nagyon egyszerűen össze tudjuk morzsolni a lisztes keveréket a margarinnal.
Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a totukrémet és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert nem lesz omlós a tészta.
Ha kész vagyunk, akkor ellapítjuk a tésztát és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit kimérjük és villával jól összedolgozzuk
Ha szeretnénk mazsolát is tehetünk bele, ekkor egy marék mazsolát forrásban lévő vízbe tegyünk bele és hagyjuk benne kihűlni, majd leszűrve tegyük a töltelékbe.
A formát béleljük ki sütőpapírral vagy olajjal kenjük ki és enyhén lisztezzük be. Osszuk két egyforma részre a tésztát és nyújtsuk ki a tepsi méretére mindkettőt, majd tegyük az egyiket a tepsibenés igazítsuk el. Öntsük rá a tölteléket és egyenletesen terítsük szét, majd tegyük a tetejére a másik kinyújtott tésztát.
Kenjük le tojással, szurkáljuk meg több helyen a tésztát, majd villával csíkozzuk meg a tészta tetejét díszítésképpen.
180 °C-os sütőben aranybarna színig süssük. Ez sütőtől függően kb 35-40 perc alatt. Kihűlve szeletelhetjük.
Tipp:
Tejmentes alternatíva a kedvelt magyar pitereceptre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »