Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött ünnepi kalács recept

Töltött ünnepi kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 380 g búzaliszt
    • 50 g porcukor
    • 50 g vaj
    • 1 tasak instant élesztő
    • 1 csipet só
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 120 ml tej (2,8%-os)
    • 5 g vaníliás cukor
    • 1 db citrom reszelt héja

    A töltelékhez

    • 100 g marcipán
    • 200 g meggy (mirelit, magozott)

    A kenéshez

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 ek tej

    Elkészítése:

    Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

    Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztó gép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.

    Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.

    Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30×40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.

    Egy nagy-lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.

    Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.

    Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel. Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és kihűlés után szeleteljük.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá