Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez
A kenéshez
Elkészítése:
Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztó gép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.
Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.
Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30×40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.
Egy nagy-lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.
Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel. Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és kihűlés után szeleteljük.