Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács recept

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 5 dkg rétesliszt
    • 2 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 tk cukor
    • 2 kk só
    • 2 ek margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
    • 1,4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának)
    • 5 evőkanál liszt
    • 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
    • 2 dkg margarin a lekenéshez
    • 2 ek tej a lekenéshez

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.

    A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a spenótpürét. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.

    Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal. Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.

    A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük. Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.

    Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.

    Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Nagyon szeretem a spenótot, a fokhagymát is. Mindkettő íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a finomságban. A gyerekek is szívesebben megeszik ilyen formában ezt a kalácsba tekert zöldséget, ha még megkenjük egy kis vajkrémmel, és teszünk rá egy kis sonkát. Friss zöldségeket kínálva hozzá kész is a finom reggeli vagy uzsonna.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá