Hozzávalók:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a spenótpürét. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.
Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal. Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.
A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük. Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.
Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyon szeretem a spenótot, a fokhagymát is. Mindkettő íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a finomságban. A gyerekek is szívesebben megeszik ilyen formában ezt a kalácsba tekert zöldséget, ha még megkenjük egy kis vajkrémmel, és teszünk rá egy kis sonkát. Friss zöldségeket kínálva hozzá kész is a finom reggeli vagy uzsonna.