Sodrófás rétes recept
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 3 dkg sertészsír
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek 10 %-os ecet
- csipet só
- 100 ml víz (kb)
A lekenéshez:
- 10 dkg sertészsír
- 7 dkg liszt
A töltelékhez:
- 70 dkg túró
- cukor ízlés szerint
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 3 ek tejföl
- 2 ek búzadara
A feltekert rudak lekenéséhez:
- 2-3 ek étolaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Az így kapott tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A lisztet a zsírral elkeverjük és ezzel megkenjük a lapot.
Feltekerjük, majd 4 egyenlő darabba vágjuk. 20 percet pihentetjük letakarva a tésztát.
A tölteléket összekeverjük, majd hagyjuk állni.
A pihentetett tésztákat vékony téglalappá sodorjuk. Vékonyan étolajjal megkenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.
A tölteléket 4 részre osztjuk. A tészta közepére tesszük a tölteléket, majd a két szélét egymásra hajtjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a réteseket. Tetejét lekenjük étolajjal.
200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Langyosra hűtve, porcukorral hintve szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!