Sodrófás rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dkg sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • csipet só
  • 100 ml víz (kb)

A lekenéshez:

  • 10 dkg sertészsír
  • 7 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 70 dkg túró
  • cukor ízlés szerint
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek tejföl
  • 2 ek búzadara

A feltekert rudak lekenéséhez:

  • 2-3 ek étolaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Az így kapott tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A lisztet a zsírral elkeverjük és ezzel megkenjük a lapot.
Feltekerjük, majd 4 egyenlő darabba vágjuk. 20 percet pihentetjük letakarva a tésztát.

A tölteléket összekeverjük, majd hagyjuk állni.

A pihentetett tésztákat vékony téglalappá sodorjuk. Vékonyan étolajjal megkenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.

A tölteléket 4 részre osztjuk. A tészta közepére tesszük a tölteléket, majd a két szélét egymásra hajtjuk. Így járunk el a többi tésztával is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a réteseket. Tetejét lekenjük étolajjal.

200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Langyosra hűtve, porcukorral hintve szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!