Sárgabarackos gombóc recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- Kb. 15 dkg liszt
Morzsához:
- 10 ek zsemlemorzsa
- 4 ek olaj
- 1 kis csipet só
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Továbbá:
- 8 db sárgabarack
- 3-4 ek porcukor
- 1 csapott tk őrölt fahéj
Elkészítése:
A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és nedvességtartalmától.
Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.
Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.
A megtisztított barackokat kettévágjuk, magjukat eltávolítjuk. Egy kisebb tálban a porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
A tésztából hosszú hengert formázunk, amit kb. 2 cm szeletekre vágjuk. Egy szeletet a tenyerünkbe veszünk, kicsit ellapítjuk. Egy fél barackot megforgatunk a fahéjas porcukorban, a tésztára tesszük és gombócot sodrunk belőle.
Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.
Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.
A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.
Melegen, vagy hidegen is finom fogás.
Tipp:
A mi sárgabarackunk jó rég leérett, de most kaptunk egy kis dobozkával. Bevallom őszintén, kicsit savanykás és apró volt, így frissen nem kívánkozott senkinek sem elfogyasztani. Gondoltam egyet, az idényben elmaradt tervemet megvalósítottam és készítettem egy adag gombócot. Így már azért jobban ízlett, sőt a fahéjas porcukor sokat segített a savanykás gyümölcsön.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »