Totus túrós batyu recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 2 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dkg tejmentes margarin
- 1 dl totutej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg totu
- 4 dkg vaniliás eritrit vagy xilit
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - néhány csepp citromlé és egy fél citrom héja
- 1-2 evőkanál totukrém
- 1 evőkanál búzadara
- ízlés szerint mazsola
Elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Langyosra melegítsük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe.
Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta és könnyebb lesz vele bánni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb. fél órát Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük.
A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A citromlével ízlés szerint ízesítjük.
A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra és négyzet alakúra nyújtjuk, és 4 egyforma négyzetre vágjuk. A tölteléket osszuk 4 részre és halmozzuk a tészták közepére, kenjük a 4 szélét a tésztának meg a felvert tojással, amit a tészta kenésére használunk, majd fogjuk össze a 4 sarkát a töltelék felett és kissé nyomjuk össze, akár meg is csavarhatjuk.
Ezután tegyük a tepsire egyenlő távolságban egymástól, takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig, majd kenjük le alaposan tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »










