Totus túrós batyu recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 2 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dkg tejmentes margarin
- 1 dl totutej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg totu
- 4 dkg vaniliás eritrit vagy xilit
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- néhány csepp citromlé és egy fél citrom héja
- 1-2 evőkanál totukrém
- 1 evőkanál búzadara
- ízlés szerint mazsola
Elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Langyosra melegítsük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe.
Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta és könnyebb lesz vele bánni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb. fél órát Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük.
A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A citromlével ízlés szerint ízesítjük.
A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra és négyzet alakúra nyújtjuk, és 4 egyforma négyzetre vágjuk. A tölteléket osszuk 4 részre és halmozzuk a tészták közepére, kenjük a 4 szélét a tésztának meg a felvert tojással, amit a tészta kenésére használunk, majd fogjuk össze a 4 sarkát a töltelék felett és kissé nyomjuk össze, akár meg is csavarhatjuk.
Ezután tegyük a tepsire egyenlő távolságban egymástól, takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig, majd kenjük le alaposan tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »