Nagyi diós veknije recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 2 marék cukor
- 3 dl tej
- egy nagy csipet só
- 8 dkg margarin
- 2 evőkanál olaj
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg élesztő
A kenéshez:
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
A kalács mosdatásához:
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál víz
Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.
Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.
A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd gömbölyítjük és újabb 10 percig pihentetjük.
Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük kevés olajjal és rászórjuk a cukros dió felét egyenletesen és kicsit rányomkodjuk. A tészta két végét behajtjuk 1 cm szélesen, majd feltekerjük. A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.
Tepsibe tesszük az elkészült vekniket, felvert tojással lekenjük és 30 percig kelesztjük.
180 fokra előmelegítjük a sütőt. A vekniket újra lekenjük a tojással és betoljuk a sütőbe 30 percre, ahol szép pirosra sütjük.
Ha megsült, akkor langyosra hűtjük és csak ekkor szeleteljük fel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »