Nagyi diós veknije

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Nagyi diós veknije

Hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 marék cukor
  • 3 dl tej
  • egy nagy csipet só
  • 8 dkg margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor

A kalács mosdatásához:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.

A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd gömbölyítjük és újabb 10 percig pihentetjük.

Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük kevés olajjal és rászórjuk a cukros dió felét egyenletesen és kicsit rányomkodjuk. A tészta két végét behajtjuk 1 cm szélesen, majd feltekerjük. A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.

Tepsibe tesszük az elkészült vekniket, felvert tojással lekenjük és 30 percig kelesztjük.

180 fokra előmelegítjük a sütőt. A vekniket újra lekenjük a tojással és betoljuk a sütőbe 30 percre, ahol szép pirosra sütjük.

Ha megsült, akkor langyosra hűtjük és csak ekkor szeleteljük fel.