Mini mákos kígyórétes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dl langyos tej
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 1 citrom héja
1 dl víz
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat vagy a zsírt, hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dolgozzuk össze a tésztát és dagasszuk kb 10-15 percig. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, nagyon puha, akkor tegyünk hozzá kevés lisztet.
A tésztát takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.
A töltelékhez vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát osszuk 6-8 részre, majd a tésztákat egyenként gömbölyítsük és letakarva pihentessük kb 10 percig.
A tésztákat egyenként nyújtsuk ovális alakúra és képzeletben, függőlegesen osszuk három részre. A két szélét vágjuk be srégen. A közepére halmozzunk tölteléket, majd a széleket felváltva hajtsuk rá a mákos részre.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a kis kalácsokat és kelesszük kb 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le enyhén felvert tojással és kb 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »