Mini mákos kígyórétes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dl langyos tej
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 1 citrom héja
1 dl víz
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat vagy a zsírt, hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dolgozzuk össze a tésztát és dagasszuk kb 10-15 percig. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, nagyon puha, akkor tegyünk hozzá kevés lisztet.
A tésztát takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.
A töltelékhez vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát osszuk 6-8 részre, majd a tésztákat egyenként gömbölyítsük és letakarva pihentessük kb 10 percig.
A tésztákat egyenként nyújtsuk ovális alakúra és képzeletben, függőlegesen osszuk három részre. A két szélét vágjuk be srégen. A közepére halmozzunk tölteléket, majd a széleket felváltva hajtsuk rá a mákos részre.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a kis kalácsokat és kelesszük kb 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le enyhén felvert tojással és kb 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »