Meggyes gombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb 40 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek zsír vagy vaj
- só
Továbbá:
- zsemlemorzsa
- meggy lekvár
- porcukor
Elkészítése:
A héjában megfőzött, majd meghámozott krumplit törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.
Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a zsírt (esetleg vajat), a tojást, a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.
Nyújtsuk kb 1 cm vastagságúra (mindeközben folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához és a sodrófához).
A tésztát vágjuk akkora négyzetekre, amekkora gombócokat szeretnénk, halmozzunk mindegyikre gyümölcsdarabos meggylekvárt, majd a négy sarkát összefogva formázzunk gombócokat.
Forró, sós vízben főzzük ki. Ha feljött a víz felszínére, akkor kész van.
Pirított zsemlemorzsában forgassuk meg és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
A liszt mennyiségétől függ, hogy milyen keménységű lesz a kész gombóc! Ha kész, ne takard le, mert a párától átázik a prézli!