Meggyes gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • kb 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek zsír vagy vaj

Továbbá:

  • zsemlemorzsa
  • meggy lekvár
  • porcukor

Elkészítése:

A héjában megfőzött, majd meghámozott krumplit törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.

Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a zsírt (esetleg vajat), a tojást, a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.

Nyújtsuk kb 1 cm vastagságúra (mindeközben folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához és a sodrófához).

A tésztát vágjuk akkora négyzetekre, amekkora gombócokat szeretnénk, halmozzunk mindegyikre gyümölcsdarabos meggylekvárt, majd a négy sarkát összefogva formázzunk gombócokat.

Forró, sós vízben főzzük ki. Ha feljött a víz felszínére, akkor kész van.

Pirított zsemlemorzsában forgassuk meg és porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

A liszt mennyiségétől függ, hogy milyen keménységű lesz a kész gombóc! Ha kész, ne takard le, mert a párától átázik a prézli!