Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos aranygaluska meggysodóval recept

Mákos aranygaluska meggysodóval
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 2,5 dl langyos tej
    • 7,5 dkg porcukor
    • 3 dkg friss élesztő
    • 50 dkg finomliszt
    • 10 dkg olvasztott vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 csapott kk só

    Forgatáshoz:

    • 15 dkg darált mák
    • 5 dkg porcukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • kb 10 dkg olvasztott vaj

    Sodóhoz:

    • 1 üveg magozott meggybefőtt
    • 1 púpos ek étkezési keményítő
    • 1 ek cukor
    • fahéj ízlés szerint

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába mérjük és belekeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Az élesztőt elég csak belemorzsolni és géppel kb 10 perc alatt fényes felületű, a tál falától elváló, puha tésztát dagasztunk.

    A hozzávalók minőségétől függően igényelhet még lisztet vagy kevés tejet. Ha szükséges, akkor korrigáljuk a tészta állagát.

    Természetesen ha nincs gépünk, akkor kézzel is begyúrhatjuk ugyan ilyen módon a tésztát.

    Folpackkal takarjuk le a tálat és néhány helyen szurkáljuk meg. Langyos helyen kelesszük duplájára.

    Összeállítás:

    A mákhoz adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citromhéjat, majd keverjük össze az egészet.

    A megkelt tésztát borítsuk egy nyújtólapra, majd a kezeinkkel lapogassuk kb 1 ujjnyi vastagra. Egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassuk ki.

    A kiszaggatott tésztákból formáljunk gombócokat és először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd a mákban.

    Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és sorakoztassuk bele a kis mákos gombócokat. Ha nem fér bele egy sorban, akkor kezdjük el a második sort rápakolni.

    Ha mind elkészült, akkor takarjuk le és kelesszük 30 percig.

    Sütés:

    Amíg kel a tészta, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha megkelt a tészta, akkor toljuk a tepsit a sütőben és süssük kb 30 perc alatt készre.

    Sodó:

    A befőtt levéből egy kis tálba öntsünk le egy keveset. A befőtt többi részét öntsük egy kis edénybe, majd kezdjük el felmelegíteni. Közben ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, ha szükséges.

    A félretett befőttléhez adjuk hozzá a keményítőt és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a meggyhez és sürítsük be. A végén keverjük bele a fehéjat is.

    A kész mákos galuskákat tálaljuk a forró meggysodóval. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá egy gömb vanília fagyit is.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá