Mákos aranygaluska meggysodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 7,5 dkg porcukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 csapott kk só

Forgatáshoz:

  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb 10 dkg olvasztott vaj

Sodóhoz:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 púpos ek étkezési keményítő
  • 1 ek cukor
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

Tészta:

A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába mérjük és belekeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Az élesztőt elég csak belemorzsolni és géppel kb 10 perc alatt fényes felületű, a tál falától elváló, puha tésztát dagasztunk.

A hozzávalók minőségétől függően igényelhet még lisztet vagy kevés tejet. Ha szükséges, akkor korrigáljuk a tészta állagát.

Természetesen ha nincs gépünk, akkor kézzel is begyúrhatjuk ugyan ilyen módon a tésztát.

Folpackkal takarjuk le a tálat és néhány helyen szurkáljuk meg. Langyos helyen kelesszük duplájára.

Összeállítás:

A mákhoz adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citromhéjat, majd keverjük össze az egészet.

A megkelt tésztát borítsuk egy nyújtólapra, majd a kezeinkkel lapogassuk kb 1 ujjnyi vastagra. Egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassuk ki.

A kiszaggatott tésztákból formáljunk gombócokat és először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd a mákban.

Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és sorakoztassuk bele a kis mákos gombócokat. Ha nem fér bele egy sorban, akkor kezdjük el a második sort rápakolni.

Ha mind elkészült, akkor takarjuk le és kelesszük 30 percig.

Sütés:

Amíg kel a tészta, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha megkelt a tészta, akkor toljuk a tepsit a sütőben és süssük kb 30 perc alatt készre.

Sodó:

A befőtt levéből egy kis tálba öntsünk le egy keveset. A befőtt többi részét öntsük egy kis edénybe, majd kezdjük el felmelegíteni. Közben ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, ha szükséges.

A félretett befőttléhez adjuk hozzá a keményítőt és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a meggyhez és sürítsük be. A végén keverjük bele a fehéjat is.

A kész mákos galuskákat tálaljuk a forró meggysodóval. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá egy gömb vanília fagyit is.