Leveles rúd recept

Hozzávalók:
- 500 g rétesliszt
- 500 g margarin
- 2,5 dl víz
- 1 ek ecet vagy citromlé
- kb 10 g só
Elkészítése:
A lisztből és a margarinból is elveszünk 50-50 g-ot.
Az 50 g lisztet begyúrjuk a 450 g margarinba és négyzet alakúra formázva, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
A maradék lisztbe beletesszük az 50 g margarint, a vizet, a sót, ecetet vagy citromlevet, majd összedolgozzuk és dagasztjuk, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még vizet. Akkor jó a tésztánk, ha elválik az edény faláról és a kezünkhöz sem ragad.
A tetejét X alakban bevágjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután tégla alakúra nyújtjuk a tésztát, a közepére tesszük a margarinos tömböt és ráhajtjuk a téglalap oldalait.
20 percig pihentetjük, majd kisodorjuk, lisztezzük a tésztát és négyzetté hajtjuk és 20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet összesen 4-szer végezzük el, majd egy ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát, majd a szükséges mennyiségből 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokat vágunk, sütőpapíros lemezre téve 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp:
Ez egy alap tészta, amiből csinálhatunk édes, sós leveles sütiket, célszerű kisebb adagokban tenni a fagyasztóba, így csak annyit használunk, amennyire szükségünk van. Jól bírja a fagyasztást. Én még a krémes tésztáját ebből készítem. Ez a Dédikém receptje.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »