Leveles rúd

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g rétesliszt
  • 500 g margarin
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek ecet vagy citromlé
  • kb 10 g só

Elkészítése:

A lisztből és a margarinból is elveszünk 50-50 g-ot.

Az 50 g lisztet begyúrjuk a 450 g margarinba és négyzet alakúra formázva, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.

A maradék lisztbe beletesszük az 50 g margarint, a vizet, a sót, ecetet vagy citromlevet, majd összedolgozzuk és dagasztjuk, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még vizet. Akkor jó a tésztánk, ha elválik az edény faláról és a kezünkhöz sem ragad.

A tetejét X alakban bevágjuk és 30 percig pihentetjük.

Ezután tégla alakúra nyújtjuk a tésztát, a közepére tesszük a margarinos tömböt és ráhajtjuk a téglalap oldalait.

20 percig pihentetjük, majd kisodorjuk, lisztezzük a tésztát és négyzetté hajtjuk és 20 percig pihentetjük.

Ezt a műveletet összesen 4-szer végezzük el, majd egy ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát, majd a szükséges mennyiségből 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokat vágunk, sütőpapíros lemezre téve 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp:

Ez egy alap tészta, amiből csinálhatunk édes, sós leveles sütiket, célszerű kisebb adagokban tenni a fagyasztóba, így csak annyit használunk, amennyire szükségünk van. Jól bírja a fagyasztást. Én még a krémes tésztáját ebből készítem. Ez a Dédikém receptje.