Virslis sörkorcsolya recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1/2 liter tej
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl napraforgó olaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez)
- szezámmag
- virsli (vagy kolbász)
- sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben, a cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt hólyagosra dagasztjuk a tésztát. A tésztát letakarva meleg helyen kelesztjük, majd amikor megkelt, újra átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. A cipókat egyenként kör alakúra nyújtjuk, majd mindegyiket 8 vagy 12 cikkre vágjuk. Ha nem sikerül tökéletes kör alakúra nyújtani, ne aggódjunk, a szögletes tészta is megfelel.
A körcikkek széles végére egy negyed virslit és trappista sajtot teszünk, majd feltekerjük, ügyelve arra, hogy a keskeny vége a kifli aljára kerüljön. A feltekert kifliket felvert tojással megkenjük, és szezámmaggal megszórjuk. Sütés előtt fontos, hogy a kifliket megfelelő távolságra helyezzük egymástól, mivel sütés közben még növekedni fognak. A sütő aljába egy lábasban vizet rakunk, így biztosítva a megfelelő páratartalmat. Amikor a kiflik épphogy megpirultak, kivesszük őket, és azonnal megspricceljük vízzel, hogy puhák maradjanak.
Ha édes töltelékkel szeretnénk készíteni, mint például lekvárral vagy csokoládéval, akkor a tésztából a sót ki kell hagyni. Így akár kakaós csigát is készíthetünk belőle. Bár én eddig mindig sós változatban készítettem, mert nálunk így nagyon népszerű, és gyakran naponta is elkészíthetném, akkor sem lenne elég.
Apának mostanában a kolbászos változat a kedvence, de készítettem már sajt-virsli, virsli, camping sajt-virsli, szalonna és szalonna-kolbász kombinációkkal is – mindegyik nagyon finom lett! Fontos, hogy a kifliket akkor vegyük ki a sütőből, amikor éppen csak megpirult a tetejük. Ekkorra a tészta már biztosan átsül, és ha azonnal vízzel megspricceljük, finom puhák lesznek.
A tetejét én egész tojással kenem meg, anyukám csak tojássárgájával, ami szebb színt ad, de az egész tojással is remek lesz. Ügyeljünk arra is, hogy a kelt tészta készítésekor az alapanyagok, mint a tej és az élesztő, szobahőmérsékletűek legyenek, soha ne hidegek!