Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kemencés rozsos vert kenyér recept

Kemencés rozsos vert kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1,3 kg kenyérliszt
    • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
    • 4 dkg friss élesztő
    • 1 kávéskanál cukor
    • 2 ek só
    • 0,9-1 l langyos víz

    Elkészítése:

    Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.

    A liszteket elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd jól bedagasztom.

    Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom a tetejét éles késsel bevágom és 320 fokos kemencébe tolom, 120 percig sütöm.

    Ha elkészült, kiveszem és még melegen leverem róla az égett kérget.

    Tipp:

    Amikor felfűtötték a kemencét elsőként a kenyeret tették bele. Mivel ezekben a kemencékben nehéz volt beállítani a hőmérsékletet, ezért a kenyeret sokáig benne hagyták. Emiatt a kenyér héja elégett, amit egy vastagabb bottal levertek, majd ledörzsöltek. A hosszú idejű sütés viszont nagyon finom ízű kenyeret eredményezett.

    A kemencés rozsos vert kenyér kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 215 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 45 g
    Zsír: 1 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá