Kemencés rozsos vert kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1,3 kg kenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 ek só
  • 0,9-1 l langyos víz

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.

A liszteket elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd jól bedagasztom.

Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom a tetejét éles késsel bevágom és 320 fokos kemencébe tolom, 120 percig sütöm.

Ha elkészült, kiveszem és még melegen leverem róla az égett kérget.

Tipp:

Amikor felfűtötték a kemencét elsőként a kenyeret tették bele. Mivel ezekben a kemencékben nehéz volt beállítani a hőmérsékletet, ezért a kenyeret sokáig benne hagyták. Emiatt a kenyér héja elégett, amit egy vastagabb bottal levertek, majd ledörzsöltek. A hosszú idejű sütés viszont nagyon finom ízű kenyeret eredményezett.