Vaníliás rózsakalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítés:
Az élesztőt egy evőkanál cukorral a tej egy részében felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A maradék tejben elkeverjük a tojást és az aromát. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk a tejjel együtt, majd hozzáadjuk a margarint is. A tésztát simára dagasztjuk, és lefedve kb. egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki, majd három kört egymás mellé helyezünk némi átfedéssel, és a rövidebb oldaluk felől feltekerjük. A közepén kicsit elvékonyítjuk, és félbevágjuk, így két rózsát kapunk.
Egy 28 vagy 30 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk, és lazán belerakosgatjuk a rózsákat, ügyelve, hogy ne legyenek túl szorosan. A maradék tésztából készíthetünk egy külön kis fonatot, amit külön megsüthetünk.
A tésztát felvert tojással megkenjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 25-30 perc alatt arany barnára sütjük. Amikor elkészült, a sütőből kivéve még melegen megkenjük tejjel, és vaníliás porcukorral megszórjuk.