Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vajas karácsonyi stollen recept

Vajas karácsonyi stollen
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Előtészta:

    • 150 g finomliszt
    • 30 g friss élesztő
    • 5 g cukor
    • 100 ml langyos tej

    Gyümölcsös keverék:

    • 180 g mazsola
    • 90 g kandírozott narancshéj
    • 90 g kandírozott citromhéj
    • 50 ml rum

    Magvak:

    • 120 g pirított, aprított mandula és dió keveréke

    Tészta:

    • 350 g finomliszt
    • 200 g vaj
    • 95 g cukor
    • 5 g só
    • 3 g mézeskalács fűszerkeverék
    • 5 g reszelt citromhéj
    • 5 g reszelt narancshéj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 ml tej
    • 70 g marcipánmassza

    Bevonat:

    • 50 g olvasztott vaj
    • porcukor a szóráshoz

    Elkészítése:

    A stollen elkészítése időigényes, de megéri a befektetett munkát, hiszen a végeredmény egy ízletes, gazdag kalács, amely méltán vált a karácsonyi ünnepek kedvencévé. Az első lépés a gyümölcsök előkészítése. A mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat rummal keverjük össze, majd hagyjuk állni legalább egy éjszakán át, hogy a gyümölcsök magukba szívják az aromákat és puhává váljanak.

    A következő fázis az előtészta elkészítése. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük, hogy lágy, egynemű masszát kapjunk, majd 30-40 percig pihentetjük. Az előtészta akkor kész, amikor buborékos, és láthatóan megemelkedett.

    Ezután állítjuk össze a főtésztát. A vajat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel, valamint a reszelt citrom- és narancshéjjal. Ehhez hozzáadjuk a tojássárgáját, majd fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet, a marcipánt és az előtésztát. Ha szükséges, kevés tejet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de még jól formázható legyen. Végül a rumos gyümölcskeveréket és a pirított, aprított mandulát is belegyúrjuk a tésztába. Az így elkészült tésztát 30-40 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd ovális alakú cipókat formázunk belőle. A cipókat kinyújtjuk körülbelül két és fél centi vastagra, a közepükbe egy-egy marcipánrudat helyezünk. Ezután a tészta egyik oldalát óvatosan a másikra hajtjuk, hogy kialakuljon a stollen jellegzetes, félhold alakú formája. A formázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és további 20-25 percig pihentetjük, hogy a tészta még lazábbá váljon.

    A sütést előmelegített sütőben kezdjük. A sütőt először 200 fokra állítjuk, majd miután a stollent betettük, a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra, és 15 percig sütjük. Ezt követően 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 35-45 percig sütjük, amíg a kalács aranybarnára sül. Fontos, hogy ne süssük túl, hogy a tészta omlós maradjon.

    A sütőből kivett forró stollent azonnal megkenjük olvasztott vajjal, majd bőségesen megszórjuk porcukorral. A vaj és a cukor rétege nemcsak extra ízt ad, de segít megőrizni a kalács puhaságát is. A teljesen kihűlt stollent alufóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. A legjobb ízhatás érdekében hagyjuk állni legalább egy hetet, hogy a fűszerek, gyümölcsök és marcipán tökéletes harmóniát alkossanak.

    A stollen elkészítése igazi ünnepi rituálé, amely türelmet és precizitást igényel, de a végeredmény mindenkit lenyűgöz. A gazdag, omlós tészta, a puha gyümölcsök, a marcipán édes íze és a porcukros bevonat tökéletes összhangja egy felejthetetlen karácsonyi süteményt eredményez.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek