Vajas karácsonyi stollen recept

Hozzávalók:
Előtészta:
- 150 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 5 g cukor
- 100 ml langyos tej
Gyümölcsös keverék:
- 180 g mazsola
- 90 g kandírozott narancshéj
- 90 g kandírozott citromhéj
- 50 ml rum
Magvak:
- 120 g pirított, aprított mandula és dió keveréke
Tészta:
- 350 g finomliszt
- 200 g vaj
- 95 g cukor
- 5 g só
- 3 g mézeskalács fűszerkeverék
- 5 g reszelt citromhéj
- 5 g reszelt narancshéj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 ml tej
- 70 g marcipánmassza
Bevonat:
- 50 g olvasztott vaj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A stollen elkészítése időigényes, de megéri a befektetett munkát, hiszen a végeredmény egy ízletes, gazdag kalács, amely méltán vált a karácsonyi ünnepek kedvencévé. Az első lépés a gyümölcsök előkészítése. A mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat rummal keverjük össze, majd hagyjuk állni legalább egy éjszakán át, hogy a gyümölcsök magukba szívják az aromákat és puhává váljanak.
A következő fázis az előtészta elkészítése. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük, hogy lágy, egynemű masszát kapjunk, majd 30-40 percig pihentetjük. Az előtészta akkor kész, amikor buborékos, és láthatóan megemelkedett.
Ezután állítjuk össze a főtésztát. A vajat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel, valamint a reszelt citrom- és narancshéjjal. Ehhez hozzáadjuk a tojássárgáját, majd fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet, a marcipánt és az előtésztát. Ha szükséges, kevés tejet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de még jól formázható legyen. Végül a rumos gyümölcskeveréket és a pirított, aprított mandulát is belegyúrjuk a tésztába. Az így elkészült tésztát 30-40 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd ovális alakú cipókat formázunk belőle. A cipókat kinyújtjuk körülbelül két és fél centi vastagra, a közepükbe egy-egy marcipánrudat helyezünk. Ezután a tészta egyik oldalát óvatosan a másikra hajtjuk, hogy kialakuljon a stollen jellegzetes, félhold alakú formája. A formázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és további 20-25 percig pihentetjük, hogy a tészta még lazábbá váljon.
A sütést előmelegített sütőben kezdjük. A sütőt először 200 fokra állítjuk, majd miután a stollent betettük, a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra, és 15 percig sütjük. Ezt követően 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 35-45 percig sütjük, amíg a kalács aranybarnára sül. Fontos, hogy ne süssük túl, hogy a tészta omlós maradjon.
A sütőből kivett forró stollent azonnal megkenjük olvasztott vajjal, majd bőségesen megszórjuk porcukorral. A vaj és a cukor rétege nemcsak extra ízt ad, de segít megőrizni a kalács puhaságát is. A teljesen kihűlt stollent alufóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. A legjobb ízhatás érdekében hagyjuk állni legalább egy hetet, hogy a fűszerek, gyümölcsök és marcipán tökéletes harmóniát alkossanak.
A stollen elkészítése igazi ünnepi rituálé, amely türelmet és precizitást igényel, de a végeredmény mindenkit lenyűgöz. A gazdag, omlós tészta, a puha gyümölcsök, a marcipán édes íze és a porcukros bevonat tökéletes összhangja egy felejthetetlen karácsonyi süteményt eredményez.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.26 csütörtök
Csütörtökre jöhet valami izgalmas, ami kicsit feldobja a hetet – és ezekkel
Tovább olvasom »
Ne keresgélj tovább: ezt a 8 csirkés tésztát imádni fogod
Ha gyors, laktató és isteni vacsorára vágysz, a csirkés tészták mindig jó v
Tovább olvasom »