Vajas karácsonyi stollen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Előtészta:

  • 150 g finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 5 g cukor
  • 100 ml langyos tej

Gyümölcsös keverék:

  • 180 g mazsola
  • 90 g kandírozott narancshéj
  • 90 g kandírozott citromhéj
  • 50 ml rum

Magvak:

  • 120 g pirított, aprított mandula és dió keveréke

Tészta:

  • 350 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 95 g cukor
  • 5 g só
  • 3 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 g reszelt citromhéj
  • 5 g reszelt narancshéj
  • 2 tojássárgája
  • 20 ml tej
  • 70 g marcipánmassza

Bevonat:

  • 50 g olvasztott vaj
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A stollen elkészítése időigényes, de megéri a befektetett munkát, hiszen a végeredmény egy ízletes, gazdag kalács, amely méltán vált a karácsonyi ünnepek kedvencévé. Az első lépés a gyümölcsök előkészítése. A mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat rummal keverjük össze, majd hagyjuk állni legalább egy éjszakán át, hogy a gyümölcsök magukba szívják az aromákat és puhává váljanak.

A következő fázis az előtészta elkészítése. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük, hogy lágy, egynemű masszát kapjunk, majd 30-40 percig pihentetjük. Az előtészta akkor kész, amikor buborékos, és láthatóan megemelkedett.

Ezután állítjuk össze a főtésztát. A vajat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel, valamint a reszelt citrom- és narancshéjjal. Ehhez hozzáadjuk a tojássárgáját, majd fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet, a marcipánt és az előtésztát. Ha szükséges, kevés tejet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de még jól formázható legyen. Végül a rumos gyümölcskeveréket és a pirított, aprított mandulát is belegyúrjuk a tésztába. Az így elkészült tésztát 30-40 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd ovális alakú cipókat formázunk belőle. A cipókat kinyújtjuk körülbelül két és fél centi vastagra, a közepükbe egy-egy marcipánrudat helyezünk. Ezután a tészta egyik oldalát óvatosan a másikra hajtjuk, hogy kialakuljon a stollen jellegzetes, félhold alakú formája. A formázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és további 20-25 percig pihentetjük, hogy a tészta még lazábbá váljon.

A sütést előmelegített sütőben kezdjük. A sütőt először 200 fokra állítjuk, majd miután a stollent betettük, a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra, és 15 percig sütjük. Ezt követően 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 35-45 percig sütjük, amíg a kalács aranybarnára sül. Fontos, hogy ne süssük túl, hogy a tészta omlós maradjon.

A sütőből kivett forró stollent azonnal megkenjük olvasztott vajjal, majd bőségesen megszórjuk porcukorral. A vaj és a cukor rétege nemcsak extra ízt ad, de segít megőrizni a kalács puhaságát is. A teljesen kihűlt stollent alufóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. A legjobb ízhatás érdekében hagyjuk állni legalább egy hetet, hogy a fűszerek, gyümölcsök és marcipán tökéletes harmóniát alkossanak.

A stollen elkészítése igazi ünnepi rituálé, amely türelmet és precizitást igényel, de a végeredmény mindenkit lenyűgöz. A gazdag, omlós tészta, a puha gyümölcsök, a marcipán édes íze és a porcukros bevonat tökéletes összhangja egy felejthetetlen karácsonyi süteményt eredményez.