Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós ostoros kalács recept

Kakaós ostoros kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 70 dkg liszt
    • 5 dkg élesztő
    • 4 dl tej
    • csipet só
    • 6 dkg kristálycukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3 ek étolaj
    • 5 dkg olvasztott vaj

    Töltelékhez:

    • 20 dkg puha margarin
    • 3 cs vaníliás cukor
    • 10-15 dkg porcukor
    • 4 ek kakaópor (cukrozatlan)

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve

    Elkészítése: Elkészítés:

    A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mk cukrot és jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb 5 percet várunk, míg fel fut.

    Miután a kovász felfutott, beletesszük a sót, a kristálycukrot, a tojás sárgát, a olajat, a vajat és a maradék tejjel jól összedolgozzuk lágy, könnyű tésztává. Letakarva kb 1 óráig kelesztjük, míg duplájára nem kel.

    Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán és 6 cipóra osztjuk, picit megint átgyúrjuk és konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük.

    Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, porcukorral és a kakaóporral.

    A cipókat egyenként kb fél cm vastag téglalappá nyújtjuk és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük (mint a bejglit), majd három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk.

    Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük mind a két kalácsot, (sütőpapírt tegyünk közéjük, hogy sütés közben ne ragadjanak össze).

    Előmelegítjük a sütőt. 160-170 fokon kb 40 percig sütjük. Kb mikor már majdnem teljesen megsült, lekenjük a tésztát a tojás sárgás-tejes-cukros egyveleggel és így sütjük tovább (ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy megégjen).

    Készre sütjük, utána sütőből kivesszük és egy konyharuhával kb 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá