Kakaós ostoros kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kakaós ostoros kalács

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • csipet só
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek étolaj
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 20 dkg puha margarin
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 10-15 dkg porcukor
  • 4 ek kakaópor (cukrozatlan)

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve

Elkészítése: Elkészítés:

A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mk cukrot és jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb 5 percet várunk, míg fel fut.

Miután a kovász felfutott, beletesszük a sót, a kristálycukrot, a tojás sárgát, a olajat, a vajat és a maradék tejjel jól összedolgozzuk lágy, könnyű tésztává. Letakarva kb 1 óráig kelesztjük, míg duplájára nem kel.

Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán és 6 cipóra osztjuk, picit megint átgyúrjuk és konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, porcukorral és a kakaóporral.

A cipókat egyenként kb fél cm vastag téglalappá nyújtjuk és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük (mint a bejglit), majd három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk.

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük mind a két kalácsot, (sütőpapírt tegyünk közéjük, hogy sütés közben ne ragadjanak össze).

Előmelegítjük a sütőt. 160-170 fokon kb 40 percig sütjük. Kb mikor már majdnem teljesen megsült, lekenjük a tésztát a tojás sárgás-tejes-cukros egyveleggel és így sütjük tovább (ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy megégjen).

Készre sütjük, utána sütőből kivesszük és egy konyharuhával kb 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.