Kakaós csiga recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 4 dkg kristálycukor
- csipet só
- fél evőkanál vaníliás cukor
- 2,5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 5 dkg felolvasztott vaj
- 5 dkg holland kakaópor
- 8 dkg kristálycukor
A kenéshez:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és egynek a sárgája elkeverve
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben elkeverem, majd hozzáadom a cukrot, a vanilíás cukrot, majd megint jól elkeverem.
A lisztet átszitálom egy keverőtálba. Hozzáadom a vajat, az élesztős tejet és a sót. Én kézzel szoktam kidagasztani, ahogy a nagymamámtól tanultam, addig dolgozom vele, amíg könnyű tésztát nem kapok, ami elválik a tál falától.
Ezután letakarom konyharuhával és kelesztem fél órát.
Lisztezett deszkán a megkelt tésztát fél ujjnyi vékonyra kinyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, majd rászórom a cukor-kakaópor keverékét.
Egyik oldaláról feltekerem és éles késsel felszeletelem, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatom és megkenem tojással.
A csigákat még 10 percet állni hagyom, majd előmelegített sütőben, 200 fokon megsütöm kb 15 perc alatt.
Amikor készen van megszórom porcukorral. Egyszerre nem szoktam sokat készíteni, mert mi frissen szeretjük.
Ebből az adagból kb 12 csiga jön ki.
Jó étvágyat hozzá!