Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsvéti kalács recept

Húsvéti kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 2 dl tejszín
    • 5 dkg vaj
    • 2 dl tej
    • 50 dkg liszt
    • csipet só
    • 3 ek cukor
    • vanília aroma vagy vaníliás cukor
    • 1 cl rum
    • 3 dkg élesztő
    • 2 ek burgonyapehely
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
    • 1 citrom reszelt héja

    Elkészítése:

    Egy hosszúkás formát kikenek olajjal.

    A dagasztógép üstjébe tesszük a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, a cukrot, citromhéjat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk, és bedagasztjuk a tésztát. (Kézzel is lehet dagasztani!)
    Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam, és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően nagyon szép sima lett a tészta.

    Ezután áttesszük kelesztő tálba, majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

    Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, majd 4 egyforma részre elosztjuk. Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtunk és feltekerjük (vagy befonjuk).

    Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen egymás mellé helyezzük a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk.

    Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 fokon 35-40 percig sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem). 10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg. Tejjel locsoljuk meg legalább kétszer, és ha megsült akkor is.

    A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá