Húsvéti kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek cukor
  • vanília aroma vagy vaníliás cukor
  • 1 cl rum
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1 tojás a lekenéshez
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

Egy hosszúkás formát kikenek olajjal.

A dagasztógép üstjébe tesszük a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, a cukrot, citromhéjat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk, és bedagasztjuk a tésztát. (Kézzel is lehet dagasztani!)
Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam, és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően nagyon szép sima lett a tészta.

Ezután áttesszük kelesztő tálba, majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, majd 4 egyforma részre elosztjuk. Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtunk és feltekerjük (vagy befonjuk).

Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen egymás mellé helyezzük a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk.

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 fokon 35-40 percig sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem). 10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg. Tejjel locsoljuk meg legalább kétszer, és ha megsült akkor is.

A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.