Tejes zsemle recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 7 g porélesztő
- 2 kiskanál cukor
- 2,5 dl zsíros tej (3,5 %)
- 1 kávéskanál só
- 3 dkg puha vaj
Zsemle tetejére:
- kevés tej
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítése:
A lisztben keverjük el a sót, majd készítsünk egy kisebb mélyedést és szórjuk bele a cukrot. A cukor tetejére szórjuk rá az élesztőt, majd a meleg tej felét adjuk hozzá.
Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő kb 6-8 perc alatt, majd adjuk hozzá a puha vajat és a maradék tejet. Robotgéppel 8-10 perc alatt dolgozzuk ki a tésztát.
A tésztát rakjuk egy vajjal kikent tálba, majd meleg helyen 50-60 perc alatt kelesszük duplájára.
A megkelt tésztából formázzunk zsemléket, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformában rakjuk egymás mellé.
Takarjuk le egy konyharuhával, majd 20-25 perc alatt tovább kelesztjük a zsemléket. Kenjük le a tetejüket kevés tejjel, majd szórjuk meg szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 190 C° kb 25-30 perc süssük készre.
Tipp:
Ennek a zsemlének a teteje nem ropogós, hanem finom puh, akárcsak a belseje.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »