Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hájas sütemény recept

Hájas sütemény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta :

    • 50 dkg sertésháj (ledarálva)
    • 25 dkg + 45 dkg liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2,5 dl langyos víz
    • 3 ek ecet
    • kb fél evőkanál só
    • kb fél evőkanál kristálycukor

    Gesztenyekrém:

    • 1 cs gesztenyemassza (250 g)
    • 5 dkg porcukor
    • 10 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
    • rumaroma (ízlés szerint)

    Diótöltelék:

    • 20 dkg dió (darált)
    • 10 dkg porcukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • rumaroma (ízlés szerint)

    Elkészítése:

    Ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett.

    A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.

    A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.

    A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk (rugalmas, lágy tésztát kapunk).

    Utána lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

    A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük … ezt háromszor ismételjük meg! Így lesz szép leveles a tésztánk.

    Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5*5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

    Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.

    Gesztenyekrém elkészítése:

    A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

    Diótöltelék elkészítése:

    A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá