Hájas sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta :

  • 50 dkg sertésháj (ledarálva)
  • 25 dkg + 45 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 ek ecet
  • kb fél evőkanál só
  • kb fél evőkanál kristálycukor

Gesztenyekrém:

  • 1 cs gesztenyemassza (250 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)

Diótöltelék:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)

Elkészítése:

Ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett.

A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.

A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.

A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk (rugalmas, lágy tésztát kapunk).

Utána lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük … ezt háromszor ismételjük meg! Így lesz szép leveles a tésztánk.

Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5*5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.

Gesztenyekrém elkészítése:

A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

Diótöltelék elkészítése:

A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.