Bomboloni recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 55 dkg finomliszt
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 9 dkg vaj
- 120 ml tej
- 1 ek vanília paszta
- 20 g friss élesztő
- 10 dkg porcukor
- csipet só
Vanília krém:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dl tej
- 30 g keményítő
- 70 g cukor
- vanília paszta vagy aroma
- 1 citrom héja
Sütéshez:
- olaj
- kristálycukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelttésztát készítünk. Ha szükséges, akkor kevés lisztet még adhatunk hozzá, majd addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és a kezünktől. A tészta tapintása selymes, felülete szép sima legyen.
Letakarva kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, akkor egy nyújtódeszkán vagy lapon kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk, majd újra letakarjuk és kelesztjük.
Amikor megkeltek a fánkok, akkor egy mélyebb edényben olajat melegítünk. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert akkor csak a külseje sül meg!
A fánkokat megfordítva a felforrósított olajba tesszük (ami a deszkán volt, az legyen felül) és fedőt teszünk rá. Amikor szép pirosra sült, akkor levesszük a fedőt, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd még langyosan megforgatjuk cukorban. A többi tésztával is így járunk el.
Elkészítjük a krémet. Egy edénybe tesszük a tojássárgákat, cukrot, vaníliát és citromhéjat, majd jól elkeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, elkeverjük, majd a tejjel felöntjük és azzal is összekeverjük, majd sűrűre főzzük. Folpackkal letakarva kihűtjük.
A fánkokra egy éles késsel kis lyukat vágunk. A krémet habzsákba tesszük és beletöltjük a fánkokba. Ha nem szeretnénk krémet főzni, akkor tölthetjük mogyorókrémmel és lekvárral is.