Bomboloni

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Bomboloni

Hozzávalók:
Tészta:

  • 55 dkg finomliszt
  • 3 nagyobb tojás
  • 9 dkg vaj
  • 120 ml tej
  • 1 ek vanília paszta
  • 20 g friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só

Vanília krém:

  • 5 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 30 g keményítő
  • 70 g cukor
  • vanília paszta vagy aroma
  • 1 citrom héja

Sütéshez:

  • olaj
  • kristálycukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból kelttésztát készítünk. Ha szükséges, akkor kevés lisztet még adhatunk hozzá, majd addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és a kezünktől. A tészta tapintása selymes, felülete szép sima legyen.

Letakarva kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, akkor egy nyújtódeszkán vagy lapon kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk, majd újra letakarjuk és kelesztjük.

Amikor megkeltek a fánkok, akkor egy mélyebb edényben olajat melegítünk. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert akkor csak a külseje sül meg!

A fánkokat megfordítva a felforrósított olajba tesszük (ami a deszkán volt, az legyen felül) és fedőt teszünk rá. Amikor szép pirosra sült, akkor levesszük a fedőt, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Papírtörlőre szedjük, majd még langyosan megforgatjuk cukorban. A többi tésztával is így járunk el.

Elkészítjük a krémet. Egy edénybe tesszük a tojássárgákat, cukrot, vaníliát és citromhéjat, majd jól elkeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, elkeverjük, majd a tejjel felöntjük és azzal is összekeverjük, majd sűrűre főzzük. Folpackkal letakarva kihűtjük.

A fánkokra egy éles késsel kis lyukat vágunk. A krémet habzsákba tesszük és beletöltjük a fánkokba. Ha nem szeretnénk krémet főzni, akkor tölthetjük mogyorókrémmel és lekvárral is.