Diós, mákos, kakaós kalácskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- vaníliaaroma ízlés szerint
- reszelt citromhéj
Diós töltelékek:
- 1 marék darált dió (durván 10 dkg)
- ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
- reszelt citromhéj
Mákos töltelék:
- 1 marék darált mák (durván 10 dkg)
- ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
- reszelt citromhéj
Kakaós töltelék:
- 2 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük és tésztát dagasztunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb egy órán át.
Addig a töltelékeket elkészítjük, amihez csak szárazon összekeverjük a hozzávalókat külön-külön.
Ha a tésztánk megkelt elosztjuk 6 részre. Mindegyik tésztát kinyújtjuk kb. 20*15 cm-es téglalappá és megkenjük étolajjal vagy olvasztott vajjal.
Kettő-kettőt megtöltünk dióval, mákkal, kakaóval és feltekerjük, mint a bejglit és a végeit összecsípjük.
Az egyforma töltelékes tésztákat összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezek a kis kalácskák kb 25-30 cm hosszúak lesznek. Hogy sütés után könnyebben szét tudjuk szedni lekenjük az oldalukat olajjal.
Újra kelesztés következik kb. egy óra. A kelesztési idő vége felé tetejüket megkenjük tojássárgával. 45 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőnket 180-200 fokra.
Ha megkeltek a kalácsok, előmelegített sütőben megsütjük kb 30-35 perc alatt. Közben azért figyeljük, nem egyformák a sütőink, lehet valakinél hamarabb megsül vagy esetleg később. Alkalmazzunk tűpróbát.
Ha a kalácsok megsültek rácsra téve hűlni hagyjuk.