Diós, mákos, kakaós kalácskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • vaníliaaroma ízlés szerint
  • reszelt citromhéj

Diós töltelékek:

  • 1 marék darált dió (durván 10 dkg)
  • ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
  • reszelt citromhéj

Mákos töltelék:

  • 1 marék darált mák (durván 10 dkg)
  • ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
  • reszelt citromhéj

Kakaós töltelék:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük és tésztát dagasztunk.

Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb egy órán át.

Addig a töltelékeket elkészítjük, amihez csak szárazon összekeverjük a hozzávalókat külön-külön.

Ha a tésztánk megkelt elosztjuk 6 részre. Mindegyik tésztát kinyújtjuk kb. 20*15 cm-es téglalappá és megkenjük étolajjal vagy olvasztott vajjal.

Kettő-kettőt megtöltünk dióval, mákkal, kakaóval és feltekerjük, mint a bejglit és a végeit összecsípjük.

Az egyforma töltelékes tésztákat összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezek a kis kalácskák kb 25-30 cm hosszúak lesznek. Hogy sütés után könnyebben szét tudjuk szedni lekenjük az oldalukat olajjal.

Újra kelesztés következik kb. egy óra. A kelesztési idő vége felé tetejüket megkenjük tojássárgával. 45 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőnket 180-200 fokra.

Ha megkeltek a kalácsok, előmelegített sütőben megsütjük kb 30-35 perc alatt. Közben azért figyeljük, nem egyformák a sütőink, lehet valakinél hamarabb megsül vagy esetleg később. Alkalmazzunk tűpróbát.

Ha a kalácsok megsültek rácsra téve hűlni hagyjuk.