Dagasztás nélküli fehér kenyér recept

Hozzávalók:
- 670 g kenyérliszt
- 500 g víz (langyos)
- 14 g só
- 25 g friss élesztő
Elkészítése:
A langyos vizet egy nagyobb méretű keverőtálba öntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Egy fakanál segítségével kicsit elkeverjük, hogy feloldódjon az élesztő a vízben, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd végül a sót. Fakanál segítségével pár perc alatt elkeverjük a tésztát.
Az edényünket letakarjuk egy konyharuhával és egy neylonnal is annak érdekében, hogy ne száradjon ki a tészta felülete. Letakarva 1 órán keresztül pihentetjük.
A kelesztést követően bekapcsoljuk a sütőnket és előmelegítjük 230 fokra, benne azzal az edénnyel, amiben majd sütjük a kenyeret (vasedény, jénai).
A tésztánkat kiborítjuk egy jól lisztezett felületre, ujjbeggyel kinyomkodjuk, kihúzzuk, meghajtjuk, majd megformázzuk a tésztát. Amennyiben úgy érezzük, nagyon lágy a tészta, nincs megfelelő ruganyossága, tartása, úgy az előbb leírt folyamatot megismételhetjük még pár alkalommal, így erősítve a tésztát.
A végső formázás történhet hosszúkás formára (amennyiben pl kacsasütőbe rakjuk) vagy kerekíthetjük is (amennyiben pl kerek jénaiba, vasedénybe rakjuk). A megformázott kenyeret átrakjuk egy sütőpapírra és 15 percen keresztül, letakarva pihentetjük
A pihentetés végére a sütőnek elő kell melegednie.
Miután letelt a 15 perc, utána a kenyéren egy hosszanti bevágást ejtünk, nem túl mélyen. Amennyiben kerek tésztát formáztunk, úgy ejtsünk két bemetszést, kereszt formában. A bevágást követően sütőpapírostól átrakjuk a forró, előmelegített edénybe és fedővel együtt 20 percen keresztül 230 fokon elkezdjük sütni. 20 perc sütést követően levesszük a fedőt és fedő nélkül sütjük tovább 30-40 percig, vagy ízlés szerint, de már csak 200 fokon.
A sütést követően kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön.
Jó étvágyat a dagasztás nélküli házi fehér kenyérhez!
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »