Hozzávalók:
Elkészítése:
A langyos vizet egy nagyobb méretű keverőtálba öntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Egy fakanál segítségével kicsit elkeverjük, hogy feloldódjon az élesztő a vízben, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd végül a sót. Fakanál segítségével pár perc alatt elkeverjük a tésztát.
Az edényünket letakarjuk egy konyharuhával és egy neylonnal is annak érdekében, hogy ne száradjon ki a tészta felülete. Letakarva 1 órán keresztül pihentetjük.
A kelesztést követően bekapcsoljuk a sütőnket és előmelegítjük 230 fokra, benne azzal az edénnyel, amiben majd sütjük a kenyeret (vasedény, jénai).
A tésztánkat kiborítjuk egy jól lisztezett felületre, ujjbeggyel kinyomkodjuk, kihúzzuk, meghajtjuk, majd megformázzuk a tésztát. Amennyiben úgy érezzük, nagyon lágy a tészta, nincs megfelelő ruganyossága, tartása, úgy az előbb leírt folyamatot megismételhetjük még pár alkalommal, így erősítve a tésztát.
A végső formázás történhet hosszúkás formára (amennyiben pl kacsasütőbe rakjuk) vagy kerekíthetjük is (amennyiben pl kerek jénaiba, vasedénybe rakjuk). A megformázott kenyeret átrakjuk egy sütőpapírra és 15 percen keresztül, letakarva pihentetjük
A pihentetés végére a sütőnek elő kell melegednie.
Miután letelt a 15 perc, utána a kenyéren egy hosszanti bevágást ejtünk, nem túl mélyen. Amennyiben kerek tésztát formáztunk, úgy ejtsünk két bemetszést, kereszt formában. A bevágást követően sütőpapírostól átrakjuk a forró, előmelegített edénybe és fedővel együtt 20 percen keresztül 230 fokon elkezdjük sütni. 20 perc sütést követően levesszük a fedőt és fedő nélkül sütjük tovább 30-40 percig, vagy ízlés szerint, de már csak 200 fokon.
A sütést követően kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön.
Jó étvágyat a dagasztás nélküli házi fehér kenyérhez!