Császárzsemle recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg kenyér vagy finomliszt
- 1,5 tk só
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- kb 1,5 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
- magvak ízlés szerint vagy durva szemű só
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit (a víz egy részét visszatartva) belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, akkor a maradék vizet is hozzáadjuk és a kenyérnél kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle.
Letarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 8-10 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora zsemléket szeretnénk sütni.
A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10-15 percig pihentetjük.
A tésztákat egyenként kb 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd kötünk rá egy laza csomót és az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk középre. Kissé megigazgatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.
Kb 30 percig kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy tepsibe vizet teszünk.
A megkelt kifliket vízzel alaposan lespricceljük és ha szeretnénk, akkor magvakkal vagy sóval megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180-ra és kivesszük a tepsit alulról és még kb 12 percig sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »