Császárzsemle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyér vagy finomliszt
- 1,5 tk só
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- kb 1,5 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
- magvak ízlés szerint vagy durva szemű só
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit (a víz egy részét visszatartva) belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, akkor a maradék vizet is hozzáadjuk és a kenyérnél kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle.
Letarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 8-10 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora zsemléket szeretnénk sütni.
A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10-15 percig pihentetjük.
A tésztákat egyenként kb 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd kötünk rá egy laza csomót és az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk középre. Kissé megigazgatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.
Kb 30 percig kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy tepsibe vizet teszünk.
A megkelt kifliket vízzel alaposan lespricceljük és ha szeretnénk, akkor magvakkal vagy sóval megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180-ra és kivesszük a tepsit alulról és még kb 12 percig sütjük.