Briós tésztába bujtatott meggylekvár recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 400 gramm liszt
- 60 gramm cukor
- 200 g tej
- 20 gramm élesztő
- 2 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60 gramm vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- bármilyen lekvár
Elkészítése:
A meleg tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, pár perc erejéig tegyük félre futtatni.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá az összes hozzávalót a felfutott élesztővel együtt.
Alaposan dolgozzuk össze, majd gyúrjuk teljesen sima felületű tésztává, ez a mennyiség tökéletes, nem lesz szükség több alapanyag hozzáadásához. Az elkészült tésztát, takarjuk le, egy tiszta konyharuhával és kelesszük két órán keresztül.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és sodorjunk vastag hengert belőle, ebből szeleteljünk 18 darabot. A kis bucikat ismét gyúrjuk át, majd takarjuk le és kelesszük egy órán át.
Egyenként alakítsunk ki a kezünkkel, nagyjából 10 cm-es körformát, tegyünk a közepébe egy evőkanál meggylekvárt, majd hajtsuk össze a tésztát, a széleit nyomkodjuk szorosan össze. Egy egész tojást verjünk fel, ezzel kenjük le a tészta tetejét, és 10-15 percre pihentessük.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, 15-20 perc alatt készül el a sütemény, a tészta vastagságától függően.