Blundel tészta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- csipet só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
50 dkg vajból 10 dkg liszttel vajalapot készítünk. Kézi mixer dagasztójával egyneművé dolgozzuk a vajat a liszttel. Vigyázzunk ne habosítsuk ki, épp csak keverjük össze! Ezután a vajalap 20 %-át lecsípjük és a liszthez adjuk. A többit zsírpapírba csomagolva hűtjük.
A langyos tejjel elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és az élesztőt. Az élesztőt nem kell felfuttatni!!! Ezután a liszttel és a többi hozzávalóval sima tésztává dagasztjuk. A tésztát gömbölyűre formázzuk, a tetejére keresztet vágunk és letakarva 20 percet pihentetjük.
Most a tészta közepét hagyjuk vatagabbra (kb 5 cm, így alul-fölül egyforma vastag lesz a tészta) és négy irányba nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virág, úgy néz ki. Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be. Most sodrófával ütögessük ki középről a sarkok felé a tésztát és végül nyújtsuk 1-2 cm vastag téglalap alakúra. Ezután szimplán behajtjuk, jobbról balra egymásra hajtjuk. Elfordítjuk 90 fokkal, megint kinyújtjuk, de most duplán hajtjuk. A két szélét középre, majd mégegyszer összehajtjuk mint egy könyvet. Elfordítjuk 90 fokkal és hűtőben pihentetjük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán behajtjuk, 90 fokkal elfordítjuk és ismét 20 percet pihentetjük a hűtőben. Kinyújtjuk kb 1 cm vatagra és lehet tölteni. Tepsziben még 30 pecet pihen és 210 fokon kb 15 perc alatt gőzős sütőben megsül.
Tipp:
Ezzel a tésztával készül a kakaós csiga és a túrós batyu.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édesburgonya vásárlás és felhasználás – így hozd ki belőle a legtöbbet a konyhában(x)
Az édesburgonya – vagy ahogy sokan nevezik, batáta – egyre gyakrabban kerül
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »