Hozzávalók:
Elkészítése:
50 dkg vajból 10 dkg liszttel vajalapot készítünk. Kézi mixer dagasztójával egyneművé dolgozzuk a vajat a liszttel. Vigyázzunk ne habosítsuk ki, épp csak keverjük össze! Ezután a vajalap 20 %-át lecsípjük és a liszthez adjuk. A többit zsírpapírba csomagolva hűtjük.
A langyos tejjel elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és az élesztőt. Az élesztőt nem kell felfuttatni!!! Ezután a liszttel és a többi hozzávalóval sima tésztává dagasztjuk. A tésztát gömbölyűre formázzuk, a tetejére keresztet vágunk és letakarva 20 percet pihentetjük.
Most a tészta közepét hagyjuk vatagabbra (kb 5 cm, így alul-fölül egyforma vastag lesz a tészta) és négy irányba nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virág, úgy néz ki. Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be. Most sodrófával ütögessük ki középről a sarkok felé a tésztát és végül nyújtsuk 1-2 cm vastag téglalap alakúra. Ezután szimplán behajtjuk, jobbról balra egymásra hajtjuk. Elfordítjuk 90 fokkal, megint kinyújtjuk, de most duplán hajtjuk. A két szélét középre, majd mégegyszer összehajtjuk mint egy könyvet. Elfordítjuk 90 fokkal és hűtőben pihentetjük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán behajtjuk, 90 fokkal elfordítjuk és ismét 20 percet pihentetjük a hűtőben. Kinyújtjuk kb 1 cm vatagra és lehet tölteni. Tepsziben még 30 pecet pihen és 210 fokon kb 15 perc alatt gőzős sütőben megsül.
Ezzel a tésztával készül a kakaós csiga és a túrós batyu.